Temiz bir gelecek için. Kütahya Katı Atık Birliği


İlimizde 2006 yılında, 5 adet Belediye ve İl Özel İdaresi’nin katılımı ile 6 üyeden oluşan Kütahya İli Yerel Yönetimler Katı Atık Bertaraf Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (KÜKAB) kurulup, 2006/9941 nolu Bakanlar Kurulu kararı ile resmen yürürlüğe girmiştir. Belediyelerin kurmuş oldukları Birlikler; ortak hak ve çıkarlarını korumak ve hizmette etkinlik ile verimliliği artırmak amacıyla kurulmuş olan, karar organı Belediyelerden gelen temsilcilerle oluşan, idari ve mali özerkliğe sahip Kamu Tüzel Kişisi olarak tanımlanmaktadır. Birliğimizin amacı, Birlik üyelerimizin tek tek yapamadıkları ve yerine getirmekte zorlandıkları hizmetlerde, tüm üyelerin haklarını ve çıkarlarını daha etkin bir şekilde korumak ve yerine getirmektir.

Birliğe üye olan yerleşim yerlerinin TUİK verilerine göre 2021 yılı toplam nüfusu 577.004 kişi olup toplam il nüfusunun (578.622) yaklaşık %99,72’sini oluşturmaktadır. Birliğe üye belediyelerimiz içinde en fazla nüfusa sahip belediyemiz Kütahya Belediyesi olup Birlik üyesi toplam nüfusun yaklaşık %44,82’sini oluşturmaktadır. Kütahya Belediyesini %21,13’lük payla İl Özel İdaresi izlemektedir. Bu iki üyemizin 2021 yılında gerçekleşen 140.758,03 tonluk toplam çöp miktarının sırasıyla %55,31 ve % 9,85 olmak üzere toplam atık miktarının %65,16’sını karşıladığı görülmüştür.

Yaşam kalitemizin; değişen ve gelişen şartlar içerisinde, gerekli inceleme ve analizler yapılarak, bilimsel yaklaşımlarla artırılmasını sağlamak ve çevresel olumsuz şartların giderilmesinde öncü faaliyetlerde bulunarak ve devamlılığını sağlamaktır.

Kaynaklarımızın; sürdürülebilir yaşam ilkeleri içerisinde, toplum sağlığını ve çevre kirliliğini koruyucu ve önleyici tedbirleri hayata geçirerek, etkin kullanımını sağlamaktır.

Birlik Tüzüğünde belirtilen Birliğin amacı ve üyelerce Birliğe devredilen görev ve hizmetler; “Birliği oluşturan belediyelerin ve İl Özel İdaresinin yapmakla görevli ve yükümlü oldukları, fakat maddi veya teknik imkanların yetersizliği nedeniyle tek başlarına yerine getiremedikleri veya gerçekleştirmekte güçlük çektikleri, çöp ve katı atıkların toplanması, geri kazanılması, imhası veya değerlendirilmesi ile belirlenecek öncelik sırasına göre alt yapı çalışmalarını ve hizmetlerini, bununla ilgili aktarma istasyonları gibi tesislerin yapımını, onarımını ve işletilmesini yapmak veya yaptırmak ve devamlı işletilmesini sağlamak; bu amaçla ilgili Kamu, Özel Kurum ve Kuruluşları ile işbirliği yapmak” olarak belirtilmiştir.